top of page
  • Patrick Littorin

Kärlek och äktenskapSemestertider bör vara en tid för kärlek och familjelycka. Tyvärr stämmer det sällan. Drömmen om kärlek och den perfekta lyckan är oftast just en dröm. Internationella undersökningar tyder på att 45 procent av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Dessutom tillkommer 10 procent av alla par som separerar utan att skilja sig (DN 14/3 2016). Vad är det som går fel? Varför gör vi inte bättre urval när vi väljer partner?

Naturligtvis finns flera förklaringar. Den amerikanske psykologiprofessorn Eli Finkel har i flera studier analyserat kärlekens och äktenskapets mysterium. Han menar bland annat att äktenskapet polariserats. De bästa äktenskapen av idag är bättre än de bästa i tidigare generationer. Samtidigt är de sämsta äktenskapen idag sämre än i tidigare generationer.

Förväntningarna på äktenskapet har dessutom stigit. De flesta vill gifta sig med någon som är trevlig, behaglig och empatisk (Big Five faktorer). Samtidigt bör man undvika neurotiska personer med låg emotionell stabilitet (också en Big Five faktor), för tro inte att du kan göra om din kärestas personlighet. Forskning visar att både intelligens och personlighet är stabila karaktärsdrag. De ändras inte över åren.

De flesta av oss vill gifta sig av passionerad kärlek och med någon vi tycker är vacker. Men studie efter studie har visat att vi uppfattar vackra människor som bättre, trevligare och mer omtyckta än de i verkligheten är. Vackra personer har till exempel högre lön och vackra brottslingar får lägre straff än fula.

Här kanske den största faran finns, för kärleken gör oss blind. Forskaren Lucy Hunt har i sin forskning (Psychological Science June 30, 2015) visat att romantiskt förälskade par har en stark ömsesidig fysisk attraktion, men att bilden av motparten ändras när man lär känna varandra. Hon menar därför att det är en fördel att först lära känna varandra som vänner innan man blir ett par. Att föda upp barn är krävande och ett livslångt åtagande. Tyvärr finns det inte heller något starkt samband mellan graden av attraktivitet och hur tillfredsställda paren är med sin relation efter ett par år.

Inte heller verkar alla dejtingsajter kunna lösa problemet att finna en partner. Genombrottet kom runt år 2000 med bland annat Match.com. Genom mer eller mindre smarta algoritmer och tämligen enkla personlighetstest försöker konstruktörerna para ihop trånande par. Men detta är första generationens dejting sajt, både algoritmerna och personlighetstesten är av låg kvalitet.

Den nya generationens dejtingsajter är istället mobilanpassade appar, som till exempel Tinder. Där får du titta på potentiella partners personporträtt och väljer om du gillar eller ratar dem utifrån deras yttre utseende. Detta liknar Psykometrikas prestationstest som mäter emotionell förmåga. Men i vårt testbatteri mäter vi även din eventuella partners begåvning, attityder till att arbeta, fördomar och motivationsfaktorer. Testen håller hög vetenskaplig kvalitet och algoritmerna är modernt uppbyggda. Det ökar träffsäkerheten.

Så varför inte testa din tilltänkta partner med vårt testbatteri innan du bestämmer dig för en date! Gratis under sommaren, inklusive individuell återkoppling och rådgivningJ

Kontakta oss via: info@psykometrika.se.

54 views0 comments

Comentarios


bottom of page