Har du funderat över varför intelligenta och framgångsrika chefer kan fatta så dåliga beslut? Senast är det Carlos Ghosn, styrelseordförande för den osannolika bilalliansen mellan Renault, Nissan och Mitsubishi, som fått lämna sina uppdrag. Med hårda nypor lyckades han som VD för Renault och Nissan förena två helt olika företagskulturer och skapa lönsamhet i båda bolagen, som då var världens största biltillverkare. 2003 utsågs han till ”Businessman of the year”.
15 år senare anhölls han i Japan. Denne superrike höginkomsttagare är misstänkt för skattefusk, att ha låtit bli att deklarera för delar av sina svindlande inkomster, uppskattningsvis cirka 800 miljoner kronor, samt för att ha utnyttjat företagens konton för privata ändamål. Drygt 400 miljoner kronor tros han olovligen ha utnyttjat för egen konsumtion, bland annat lyxbostäder runt om i världen.
I drygt ett år satt han fängslad i Japan, men har nyligen på ett spektakulärt sätt lyckats fly till Libanon. Nu är hans rykte förstört och han är internationellt efterlyst av Interpol. Risken är dessutom stor att bilalliansen nu kollapsar.
Hur tänkte han egentligen? En förklaring är att när vi är framgångsrika så känner vi oss lite bättre än andra. Då gäller inte längre samma spelregler som för ”vanliga” människor. För att kunna fortsätta känna oss som vinnare är det ok att fuska lite – eller mycket. En vinnare förtjänar helt enkelt mer än andra.
En annan förklaring är att vara chef – eller politiker - på hög nivå kräver en speciell personlighet. För att vilja ha ett så krävande jobb krävs dels att man har så starkt självförtroende att man tror sig klara av jobbet. Det är ju inget fel med det. Men gränsen till självförhärligande narcissism kan vara hårfin. Om det dessutom kombineras med ett manipulativt och beräknande karaktärsdrag, machiavellianism, ökar risken för risktagande och felbeslut.
Samtidigt är verkligheten inte så enkel. Som grupp är narcissistiska personer mer framgångsrika än oss ”vanliga”. De tjänar till exempel mer. På samma sätt är machiavelliska personligheter överrepresenterade bland framgångsrika storföretagsledare. Anledningen är troligen att dessa mer ”dolda” karaktärsdrag underlättar framgång. Narcissistiska personer litar på sig själva och sin förmåga, och har ofta grandiosa tankar om sig själva. Machiavelliska personer är samtidigt mer manipulativa, beräknande och kyligt kalkylerande. Baksidan är samtidigt att historien visar en rad exempel på ”starka” ledare som förr eller senare fattar katastrofala beslut. Risken är att de ”spårar ut” om de möter för stort motstånd, kritik eller motgångar.
Speciellt vid strategisk rekrytering bör man därför kontrollera dessa charmiga och handlingskraftiga kandidaters mer dolda egenskaper, speciellt om de dessutom är intelligenta och har varit framgångsrika i sina karriärer.
På Psykometrika mäter vi dessa riskbeteenden (Narcissism, Machiavellianim och Psykopati) i samband med chefs- och specialistrekryteringar. Tveka därför inte att kontakta oss när du har krävande nyckelrekryteringar, där du verkligen vill veta mer om dessa ofta charmiga och högpresterande personers ”dolda” personliga egenskaper.
Källor:
Furnham, A. (march 2019). ”Shining a light on the dark side”. The Psychologist.
The Economist, 2018, november 24th.
Spurk, D, Hirshi, A., Keller, A. (2015). “Do bad guys get ahead or fall behind? Relationships of the Dark Triad of personality with objective and subjective career success”. Social psychology and personal science. September 2015
Jones, D. Paulhus, D. (2014) ”Introducing the Short Dark Triad (SD3): A brief measure of Dark Personality Traits”. Assessment, Vol 21 28-41.
Psykometrika, vetenskaplig bakgrund 2019.
Comments