top of page
Patrick Littorin

Introverta människor



Diskriminering på grund av kön, sexuell läggning eller grupptillhörighet debatteras ofta. Vi har vant oss vid argument för hur problemen ska lösas; förståsigpåare ger goda råd och politiker skapar lagar för kvotering av till exempel kvinnor i börsbolagens bolagsstyrelser.

Men ett större problem är alla introverta personer som missgynnas i dagens arbetsliv. Som rekryteringskonsult är det till exempel betydligt lättare att intervjua utåtriktade personer. De pratar lätt och ledigt, tar för sig och ger intryck av att ha hög energinivå. Man behöver inte dra ur dem information och som konsult slipper man den där pinsamma tystnaden under intervjun. Därför är det också lättare att tycka om utåtriktade personer.

Susan Cain har därför skrivit boken, Tyst, till stöd för de tysta och tillbakadragna. Boken är en internationell storsuccé och har redan sålts i över 2 miljoner exemplar. Sedan någon vecka finns den nu även på svenska. Egentligen är boken ett debattinlägg. På ett lättläst och underhållande sätt går Susan Cain till storms mot allt från ”öppna landskap”, grupparbeten och att många företag misstolkar ledaregenskaper med personer med en mer utåtriktad läggning. Man verkar tro att de som tar för sig och är verbalt dominanta också är bra chefsämnen, samt att alla utvecklas bäst tillsammans med andra.

Så fel de har! Redan 2001 skrev managementforskaren Jim Collins boken ”Good to Great”, utnämnd till en av väldens bästa managementböcker (recenserad av undertecknad samma år i Dagens Industri). Där identifierade han de ledaregenskaper som avgjorde framgång; att vara ödmjuk och prestigelös, arbetsvillig och fokuserad på företagets bästa, inte att prioritera sin egen karriär eller ego. Alltså långt från den utåtriktade och självcentrerade personligheten.

Även bland forskare är det väl känt att introverta människor missgynnas. Det är som om vi tror att blyga människor också är svaga och osäkra. Men den typiskt utåtriktade personen väljer handling före reflektion, tar större risker och blir självsäker istället för att tvivla när man fattar beslut. De föredrar snabba beslut framför att tveka. Ändå uppfattar vi dem som starka ledare, mer attraktiva, bättre och intelligenta än inåtvända.

I vår egen forskning har vi också kunnat visa på negativa effekter av att anställa utåtriktade. I en nyligen gjord studie, där vi kartlade ett företags 26 kontor runt om i Sverige, kunde vi konstatera att företaget genom åren främst anställt utåtriktade människor. Men vi kunde också konstatera att just denna egenskap varit negativ, när det gällde vårt sammanslagna framgångskriterium, inklusive lönsamhet och sjukfrånvaro.

Motsvarande resultat fann vi även vid en kartläggning på ett av Sveriges större kundserviceföretag. Men det betyder ju inte att man bara bör rekrytera eller befordra introverta personer. Däremot bör man vara försiktig i sina omdömen när man jämför introverta och utåtriktade personer. Så den här boken fyller en viktig funktion som underlag för diskussion och reflektion. Läs den gärna!

Titel: Tyst. De introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns.

Författare: Susan Cain.

Förlag: Natur&Kultur, 2016.

47 views0 comments

コメント


bottom of page