top of page
Writer's picturePatrick Littorin

Hur känner man igen högpresterare?


Den uppmärksammade amerikanska forskaren Angela Duckworth lanserade för några år sedan begreppet GRIT, vilket har fått stor uppmärksamhet. Hon menar att framgång i yrkeslivet skapas av individens passion för det man är intresserad av, kombinerat med uthållighet. För att lyckas krävs stort fokus, att vara genuint intresserad av sin idé eller projekt, att sätta upp långsiktiga mål och vara beredd arbeta hårt. Att vara intelligent är inte det viktigaste.


Framgång beror istället på individens ”jävlar anamma”, eller ”sisu”. Avgörande är förmågan att hålla fast vid långsiktiga mål och inte ge upp. Ihärdighet spelar större roll än talang. Verkligt framgångsrika är extremt målmedvetna, har förmåga att återhämta sig snabbt från misslyckanden och arbetar hårt för att nå sina mål.


De viktigaste framgångsfaktorerna i dagens arbetsliv är en kombination av motivation, personlighet och ansvarstagande. Även i vår egen forskning har vi sett att vissa återkommande egenskaper varit avgörande för framgång: Arbetsmotivation – viljan att arbeta och prestera; Målmedvetenhet – hur målmedveten, fokuserad och disciplinerad man är; Emotionellt stabil – att vara känslomässigt grundtrygg; Motståndskraft – hur stresstålig man är; Självansvar – att ta ansvar för sina handlingar i med- och motgång.


Därför har vi skapat ett GRIT-test som nu lanseras. Det bygger på Angela Duckworths grundforskning, är evidensbaserat, stabilt och träffsäkert. Det vetenskapliga arbetet har letts av professor Bo Ekehammar.

Vårt GRIT-test tar cirka 10 minuter att göra. Det passar för dig som vill ha ett snabbt test, när du har många kandidater och behöver en screening-funktion för att veta vilka du ska prioritera att träffa först. Dessutom finns möjlighet att komplettera GRIT-testet med ett logiskt begåvningstest för dig som så önskar.


Användarvänligheten på vår tekniska plattform har utvecklats avsevärt senaste året. Dels finns nu möjligheten att göra minnesanteckningar direkt i systemet. Bra om du vill göra egna minnesnoteringar eller för att kunna dela information med andra som också är involverade i rekryteringen. Dessutom kan vi i testet lägga till olika fritextfrågor, där du själv bestämmer hur frågorna ska formuleras. Bra för dig som till exempel vill veta varför kandidaten söker till just ditt företag.


Så varför inte pröva vårt GRIT-test gratis under en månad? Kontakta oss på info@psykometrika.se

119 views0 comments

Comments


bottom of page